понеділок, 24 серпня 2015 р.

Із святом, Україно!

ТОП-49 винаходів українців, які відомі у всьому світі. 

Вертоліт
Винахідником вертольоту є київський авіаконструктор, який емігрував до США, Ігор Сікорський. У 1931 році він запатентував проект машини з двома пропелерами - горизонтальним на даху і вертикальним на хвості. Перший вертоліт VS-300 піднявся в небо в 1939 році. Пізніше на його основі був створений перший у світі вертоліт-амфібія на поплавковому шасі, який міг злітати з води і сідати на суші.



Рукавичка EnableTalk для людей з обмеженими можливостями
Рукавичка призначена для перекладу мови жестів в слова. Пристрій для людей з обмеженими можливостями слуху та мовлення розробили українські студенти. Він виглядає, як дві рукавички, оснащені датчиками, які відстежують положення рук і передають дані на мобільний пристрій.

Гасова лампа
Лампа на основі згоряння гасу була створена львівськими аптекарями Ігнатієм Лукасевичем і Яном Зехом у 1853 році в аптеці "Під золотою зіркою". Одночасно з лампою був винайдений і новий спосіб отримання гасу шляхом дистиляції і очищення нафти.

Безкровний аналіз крові
Харківський вчений Анатолій Малихін придумав, як зробити аналіз крові безкровним. Він створив прилад, п'ять датчиків якого прикріплюються на певні ділянки тіла людини, після чого на екран комп'ютера виводиться 131 показник здоров'я. Прилад активно використовується медиками в Китаї, Саудівській Аравії, Німеччини, Єгипті та Мексиці. В Україні його просто ігнорують.

Поштовий індекс
У 1932 році в Харкові була створена унікальна система маркування листів. Спочатку в ній використовувалися цифри від 1 до 10, а пізніше формат змінився на число-буква-число. З початком Другої світової війни цю систему індексації скасували, однак пізніше продовжили використовувати в багатьох країнах світу.

Ракетний двигун
Уродженець Житомира Сергій Корольов є конструктором радянської ракетно-космічної техніки і засновником космонавтики. У 1931 році він разом з колегою Фрідріхом Цандером домоглися створення громадської організації з вивчення реактивного руху, яка згодом стала державною науково-конструкторської лабораторією з розробки ракетних літальних апаратів. У 1957 році Корольов запустив на навколоземну орбіту перший в історії штучний супутник Землі.

Антибіотик батумін
Вчені з Інституту мікробіології і вірусології НАН України створили новий антибіотик, що володіє високою активністю до всіх видів стафілококу. За своїм хімічним складом цей препарат не має аналогів. Розробку продали в Бельгію. В Україні не налагодили виробництво антибіотика через відсутність інвестицій.

Гнучкий суперконденсатор
Фахівці з Львівської політехніки придумали гнучкий тканинний суперконденсатор, який працює на сонячній батареї і може зарядити навіть мобільний телефон. Пристрій являє собою компактну систему енергозбереження, котра гнеться і кріпиться до будь-якої поверхні. Це український винахід увійшло в топ-100 кращих досліджень і розробок світу 2011 року за версією впливового американського журналу R&D Magazine. Він працює разом з сонячною батареєю. Завдяки цьому винаходу можна шити «сонячні» намети, сумки і заряджати мобільний. Виробництвом займатимуться китайці, які вирішили профінансувати реалізацію проекту.

Рідкий струменевий скальпель
Наукові співробітники Аерокосмічного інституту та Національного авіаційного університету створили рідкий струменевий скальпель, який не пошкоджує судинну систему при проведенні операцій на внутрішніх ораганах людини. Високий тиск при роботі апарату дозволяє видаляти нем'язові тканини з мінімальною крововтратою. Скальпель не має аналогів на Заході і є інструментом багаторазового використання.

Перший підводний човен-чайка
Безпалубний плоскодонний човен запорізьких козаків, чайка, був створений в XVI-XVII століттях. Зовні бортів кріпився очеретяний пояс, який дозволяв спускати човен під воду і утримувати його на плаву в такому стані. Швидкість чайки становила приблизно 15 км/год, що дозволяло козакам без труднощів втекти від турецьких галер.

Годинник-глюкометр для діабетиків
Вчений із Закарпаття Петро Бобонич винайшов глюкометр у вигляді наручного годинника. З його допомогою діабетики можуть дізнаватися рівень цукру в крові в будь-який момент. Для цього не потрібно здавати кров.

Екологічно чисте паливо
Інженер зі Славутича Володимир Мельников сконструював машину, яка перетворює відходи деревини в паливні брикети. Піч під надвисоким тиском розігріває тирсу до 300 градусів, внаслідок чого утворюється рослинний клей. Далі працює прес, який стискає масу з силою 200 тонн на квадратний сантиметр. В результаті виходить паливний брикет, схожий на антрацит.

Опріснення морської води
Технологію опріснення морської води для пиття розробив професор Одеської державної академії холоду Леонард Смирнов. Заморожена особливим чином морська вода перетворюється в кристали, з поверхні яких можна видалити солі, шкідливі речовини, а також важкі ізотопи водню, які негативно впливають на гени і нервову систему людини. Паралельно з ним методику опріснення води винайшов ще один українець - Рубинський Іван Олександрович — інженер-конструктор, математик, що народився 1 січня 1890 р. у слободі Маяк, м. Ізюм (тепер — Харківської області).

Профілактор Євмінова
До створення тренажера і відомої зараз у всьому світі методики профілактики і лікування захворювань хребта В'ячеслава Євмінова підштовхнула власна серйозна травма. В ході експериментів з дозуванням навантажень і виконання вправ під різними кутами, які активізували обмінні процеси і зміцнювали м'язи хребта, був винайдений тренажер, який отримав назву профілактор Євмінова.

Пристрій для боротьби з ураганами
Унікальну конструкцію для захисту узбережжя від ураганів розробив доцент фізико-технологічного факультету Рівненського державного університету Віктор Бернацький. Пристрій вловлює потоки сильного вітру і зменшує його силу шляхом протидії зустрічного потоку повітря. За свій винахід українець отримав нагороду Європейської науково-промислової палати. Учений створив пристрій, який вже прозвали «приборкувачем ураганів», що зовні нагадує циліндр, усередині нього система вентиляторів.
- Мій прилад недорогий, простий у використанні і не вимагає додаткового джерела енергії - його приводить в дію ... сам ураган, - пояснює Віктор Бернацький. - Простіше кажучи, пристрій працює в автономному режимі і приводиться в рух сильним вітром і одночасно гасить його (!). Тобто, прилад буде запускатися кожен раз, як буде з'являтися ураган. Причому, чим більше сила вітру, тим ефективніше протидіє вентилятор, зменшуючи потік вітру до безпечного рівня.
Саме тому прилад можна назвати «пристроєм для самознищення ураганів». За допомогою ось таких пристроїв, які виставляються на шляху руху урагану, вдасться уникнути масових руйнувань і людських жертв. Захист слід зосередити в кілька рядів, в шаховому порядку вздовж берегової лінії. Одна установка обійдеться приблизно в тисячу доларів.

Кінескоп
Йосип Тимченко - людина, яка за два роки до відкриття братів Люм'єр, спільно з фізиком Миколою Любимовим розробив скачковий механізм «равлик». Його принцип дії був покладений в основу створення кінескопа. У 1893 році в Одесі були показані два фільми, знятих за допомогою першого кінескопа. Тимченко випередив західних винахідників кінематографу, однак його пристрій не був запатентований

Вугільний комбайн
У 1932 році українець, уродженець нинішньої Луганської області, Олексій Бахмутський створив дослідний зразок першого в світі вугільного комбайну. Після деякого вдосконалення у 1939 році Горлівський завод ім. Кірова почав серійне виробництво вугільних комбайнів, які успішно працювали на шахтах Донбасу до початку війни.

Зварювання живих тканин
Ідея зварювання живих тканин з'явилася серед вчених інституту електрозварювання ім. Євгена Патона. Ще в 1993 році під керівництвом Бориса Патона - сина винахідника різних методів електрозварювання, були проведені експерименти, які довели можливість отримання зварного з'єднання різних м'яких тканин тварин способом біполярної коагуляції.
Пізніше почалися експерименти зі зварювання тканин видалених органів людини.

Рентген
Українець Іван Пулюй за 14 років до німця Вільгельма Рентгена сконструював трубку, яка згодом стала прообразом сучасних рентгенівських апаратів.
Він набагато глибше, ніж Рентген проаналізував природу і механізми виникнення променів, а також на прикладах продемонстрував їх суть. Саме Іван Пулюй першим у світі зробив рентеновскій знімок людського скелета.

Перший компакт-диск і вічний компакт-диск
Мало хто знає, що прообраз компакт-диска в кінці 1960-х винайшов аспірант Київського інституту кібернетики В'ячеслав Петров. Тоді розробка носила науковий характер і не мала нічого спільного з музикою. Оптичний диск був створений для супер ЕОМ.  Вчені Інституту проблем реєстрації інформації Національної академії наук України у співпраці з Інститутом монокристалів НАНУ розробили сапфірові оптичні диски, інформація на яких може зберігатися десятки тисяч років.
Про це повідомив директор Інституту проблем реєстрації інформації, академік НАНУ В'ячеслав Петров.
Академік зазначив, що сапфірові диски за своїми властивостями ідеально підходять для довготривалого зберігання інформації: висока температура плавлення (2000 градусів C), твердістю поступається лише алмазу, зносостійкість.
Діаметр диску 80 мм (mini-CD), щільність запису відповідає стандартному диску CD-ROM, і на його поверхні записується 210 Мбайт Інформації », - розповів В'ячеслав Петров.
Учений відзначив, що виготовлення дисків вже здійснюється і незабаром може бути налагоджене їх виробництво в широких масштабах.
«Запис інформації реалізована на нашому технологічному комплексі, розробленому для створення матриць при розгортанні виробництва компакт-дисків в Україні. Після деякої модернізації його обладнання ми зможемо в короткий термін налагодити виробництво сапфірових дисків, які будуть зчитуватися на стандартних накопичувачах інформації з невеликою коригуванням оптичної схеми (її зможе здійснити будь-який технічний персонал, що працює з обчислювальною технікою, або будь-який користувач) », - сказав він.
«Планується запис і зберігання інформації на дисках діаметром не тільки 80 мм, а й 120 мм (стандарт СD). Також можемо виготовляти оптичні диски діаметром до 200-300 мм », - додав Петров.

Електричний трамвай
На початку 1870-х полтавчанин Федір Піроцький розробив технологію передачі електроенергії через залізний дріт. У 1880 році Піроцький представив проект застосування електрики "для руху залізничних потягів з подачею струму". Через рік в Берліні поїхав перший трамвай, вироблений компанією Siemens за схемою українця.

Екоавтомобіль, що працює на повітрі
Житель Харкова, 48-річний Олег Збарський, створив автомобіль, що працює на стисненому повітрі. Така пневмомашин, хоч і їздить зі швидкістю 40 км / год, не виробляє шкідливих викидів. І хоча екоавтомобіль дуже громіздкий, при відповідному доопрацюванні технологія може отримати широке застосування.

Діагностика раку і туберкульозу за аналізом слини
Євген Суслов придумав як діагностувати рак і туберкульоз за аналізом слини. Це дозволяє позбутися необхідності введення ослабленого вірусу туберкульозу в організм людини (дозволяє відмовитися від Манту). Точність проби Суслова - 90%, при класичній Манту - 55%. Цей аналіз набагато дешевше «кривавого» аналізу на рак, безпечніше і не менш точний. Але в Україні розробка не йде - її ігнорують. Тому Суслов вирішив запускати її в життя в Західній Європі.

Сучасна конструкція кораблів
С. О. Бурачок побачив величезні переваги застосування електродвигуна в кораблебудуванні. Він створив гідрореактивний водометний рушій (та обґрунтував економічні переваги його застосування), судновий герметичний водотрубний котел, який працює на рідкому пальному, уперше запропонував секційний принцип спорудження корабля — винахід, який не втрачає актуальності і досі.
На знімку - пароходофрегат Генерал-адмірал, під час конструювання якого використано розробки С. О. Бурачка.

Телескоп Максутова
У 1941 р. одесит Максутов Дмитро Дмитрович винайшов меніскові системи оптичних приладів, які нині носять його ім’я і широко використовують у телескопобудуванні. Він створив новий тип телескопа (телескоп Максутова), в основі якого меніскова оптична система, що поєднує багато переваг як рефрактора, так і параболічного рефлектора, а відрізняється простотою конструкції, забезпечує зображення хорошої якості. Цей метод почали використовувати не лише у його лабораторії, а й на міжнародному рівні. Так телескопи на менісковій оптичній системі виготовляли американські компанії «Celestron», «Meade», «Questar».

Напівпровідниковий та лазерний світлодіод
Голоняк Нік (Микола) протягом 1957–1963 рр. працював у Головній лабораторії напівпровідників «Дженерал Електрик Компані» у м. Сіракузи (штат Нью-Йорк), де зробив кілька важливих відкриттів у галузі напівпровідникових приладів, серед яких — перший функціональний світловипромінювальний діод і напівпровідниковий лазер. Надзвичайно економічні світлодіоди почали використовувати під час виготовлення фар автомобілів, світлофорів, електронної і побутової техніки, конструювання інформаційних табло на транспортних вузлах, стадіонах тощо. Його винаходи дали змогу розробити червоні лазери, які функціонують у видимому спектрі й використовуються у CD- та DVD-програвачах.
Нік Голоняк брав участь у винайденні тріода — пристрою, на базі якого працюють комп’ютери, телевізори й інші сучасні електронні прилади.

Електронне телебачення, катодна трубка - головна деталь телевізора
Грабовський Борис Павлович — фізик, винахідник електронного телебачення.
Народився 26 травня 1901 р. у м. Тобольську (нині — Тюменська область, Росія), де відбував заслання його батько — відомий український поет-демократ Павло Арсенович Грабовський. 26 липня 1928 р. у Ташкенті він уперше у світовій практиці здійснив експеримент передачі на відстань рухомого зображення електронним способом. Через протидію прихильників тогочасної системи механічного телебачення (за схемою німецького винахідника П. Ніпкова, 1884 р.) учений був змушений припинити дослідження. В 1924 році Павло Грабовський також винайшов катодну трубку - головну деталь телевізора.

Протигаз
Зелінський Микола Дмитрович — винахідник протигазу.
Народився 6 лютого 1861 р. у м. Тирасполь Херсонської губернії (тепер — Республіка Молдова) у дворянській родині. У 1915 р. у Петербурзі провів успішні досліди з використання окисних каталізаторів у процесі крекінгу нафти, її ароматизації, спільно з Е. Кумантом створював вугільний протигаз, винайшов спосіб нейтралізації отруйної дії газів і рідин за допомогою активованого вугілля, провів низку досліджень зі встановлення органічного походження нафти.

Радар
Гінцтон Едвард Леонард — конструктор радара.
Народився 27 грудня 1915 р. у Катеринославі (тепер — Дніпропетровськ).
У 1929 р., аби уникнути радянських репресій, разом із родиною емігрував до США. Навчався у Каліфорнійському (Берклі) та Стенфордському університетах, отримав ступінь доктора наук.
Будучи асистентом Стенфордського університету, Едвард Гінцтон захопився дослідженням мікрохвиль і сконструював попередник радара. На початку Другої світової війни учений зі своїм винаходом прибув до Нью-Йорка, де спільно зі Стенфордською групою науковців почав працювати у «Сперрі Гіроскоуп Компані». Розроблені за його участі радарні установки відіграли велику роль у створенні системи протиповітряної оборони США. Пізніше винахід Е. Гінцтона використовували у системах космічного зв’язку й управління літаками, артилерійських системах, телефонній і телевізійній галузях.

Квантова органічна хімія
Смакула Олександр Теодорович — фізик, засновник квантової органічної хімії.
Народився 9 вересня 1900 р. у с. Доброводи Збаразького району на Тернопільщині. В Інституті медичних досліджень кайзера Вільгельма (м. Гейдельберг) учений очолив оптичну лабораторію. Досліджуючи стероїди, вітаміни й органічні кристали, він став фундатором квантової органічної хімії. Процес трансформації кристалічного вуглеводу електричними збудженнями релектронів називають тепер «інверсією Смакули».

Вірусна природа ракових пухлин
Дмоховський Леонтій-Людомир — відкривач вірусної природи ракових пухлин, засновник школи онкологічної вірусології.
Народився 1 липня 1909 р. у Тернополі в родині греко-католицького священика. Леонтій-Людомир Дмоховський проводив дослідження у галузі імунології, серології пухлин, вірусології, генетики й ендокринології. У 1953 р. він виявив вірусне походження злоякісних пухлин. Науковець уперше застосував електронну мікроскопію в онкологічній вірусології та відкрив віруси лейкемії й у злоякісних пухлинах грудей мишей. Учений довів присутність таких субклітинних інфекційних агентів у людей, використав оригінальні методи вивчення відношення вірусів до раку. Останнім підтвердженням його наукових припущень стало відкриття генів злоякісних пухлин у 1982 р. вже після смерті ученого.
Під керівництвом Л. Л. Дмоховського вдосконалили свої знання більшість онкологічних вірусологів світу, зокрема майже всі японські вчені у цій галузі. Науковець був консультантом Інституту раку США. Є автором і співавтором понад 450 наукових праць.

Формула, що дозволяє розрахувати повернення космічного корабля на орбітальну станцію з поверхні іншої планети
Богачевський Ігор Данилович — учений у галузі аеронавтики й астронавтики.
Народився 7 вересня 1928 р. у м. Сокаль на Львівщині в родині адвоката Данила Богачевського та громадської діячки Ростислави Богачевської. Ігор Данилович є автором формули, що дозволяє розрахувати повернення космічного корабля на орбітальну станцію з поверхні іншої планети. Завдяки цій формулі було розраховано політ на Місяць, а також повернення на Землю космічного корабля США — проект став реалізацією ідеї та розрахунків Ю. Кондратюка.

Вінчестер ( жорсткий диск )
Романків Любомир — учений у галузі електроніки.
Народився 17 квітня 1931 р. у Жовкві на Львівщині. У 1962 році створив мікрoгoлoвки для IBM, які проклали путь до появи перших жорстких дисків (вінчестерів). Коли ви запускаєте комп’ютер - ви використувуєте 7 його патентів.

Астрономічний годинник
Федченко Феодосій Михайлович — фізик, механік, конструктор.
Народився 16 квітня 1911  р. у с. Боровиця на Київщині (зараз — селище Чигиринського району Черкаської області). у 1955 р. сконструював ізохронний маятник, трипружинний підвіс і вирішив проблему, над якою тривалий час працював відомий нідерландський учений Х. Гюйгенс: як забезпечити незмінність періоду коливань маятника при зміні амплітуди його коливання.
Згодом, у 1957 р., він отримав свідоцтво на винайдення електромеханічного годинника.

Радянська атомна бомба
Духов Микола Леонідович — розробник важких танків КВ та ІС, головний конструктор першої радянської атомної бомби. Народився 28 жовтня 1904 р. у с. Веприк Гадяцького району на Полтавщині. У 1948 р. Микола Духов почав працювати в атомній промисловості — був призначений головним конструктором і заступником наукового керівника науково-дослідного інституту. Згодом обіймав посади головного конструктора і наукового керівника новоствореного конструкторського бюро оборонної промисловості.

Екраноплан
Алексєєв Ростислав Євгенович — винахідник екраноплана.
А-90. Орлятко-4. Винахід Алексєєва
Народився 18 грудня 1916 р. у м. Новозибков Чернігівської губернії (нині — Брянська область). У 1962 р. в Центральному конструкторському бюро розпочалася робота з конструювання екраноплана КМ («Корабель-Макет») для військово-морського флоту СРСР, у 1964 р. — екраноплана Т–1 для повітрянодесантних військ. Перший повинен був літати на кількаметровій висоті, другий — підніматися до висоти 7500 м. У 1966 р. найбільший в історії літальний апарат КМ був спущений на воду.
На початку 70-х рр. ХХ ст. тривала робота над проектуванням десантного екраноплана «Орленок», а вже в 1979 р. він став однією з бойових одиниць військово-морського флоту та отримав штатний номер МДЕ–160.

Ядерні реактори
Доллежаль Микола Антонович — інженер-теплотехнік, конструктор ядерних реакторів.
М. А. Доллежаль
Народився 27 жовтня 1899 р. у м. Омельник Катеринославської губернії (зараз — Запорізька область). У 1946 р. був залучений до радянського атомного проекту, в якому розробляли перші промислові ядерні реактори для виробництва збройового плутонію (агрегати «А», «АІ») — водографітові установки з вертикальним розташуванням графітових колон і каналів водяного охолодження. Після успішних випробувань атомної бомби влітку 1949 р. вчений почав створювати енергетичні реактори для корабельних установок.
У 1952 р. М. А. Доллежаль очолив «спеціальний інститут» НДІ-8, створений для конструювання реакторів усіх типів, і керував ним понад 30 років. Науковці установи проектували реактори всіх основних типів — енергетичні, промислові, дослідницькі. У 1954 р. був розроблений перший проект реакторної установки для підводних човнів. У тому ж році почала працювати перша в світі АЕС в Обнінську, яка базувалася на «агрегаті АМ» — канальному ядерному реакторі на водографітовій схемі.
У 1958 р. уведений в експлуатацію реактор ЕІ-2 подвійного призначення (Сибірська АЕС), який виробляє енергію у промислових масштабах та збройовий плутоній. Згодом вчені під керівництвом Миколи Доллежаля та Ігоря Курчатова створили реактори РБМК подвійного призначення, ВВЕР тощо.
У 1961 р. науковець заснував кафедру енергетичних машин і установок у МВТУ та очолював її протягом 25 років.

Детектор для дослідження ДНК і ракових пухлин
Шарпак Жорж (Харпак Георгій) — фізик.
Народився 1 серпня 1924 р. у м. Дубровиця Сарненського повіту (нині — Рівненська область). Захоплюючись експериментальною фізикою, молодий науковець із 1959 р. працював у Європейському центрі ядерних досліджень.
Жорж Шарпак зробив вагомий внесок у розвиток ядерної фізики. За винахід та вдосконалення детектора елементарних часток, зокрема багатопровідної пропорційної камери, у 1992 р. був удостоєний Нобелівської премії в галузі фізики.
Останнім часом приділяє велику увагу застосуванню своїх камер у біології та медицині, для чого створив власне мале підприємство. Розробив новий тип детектора, за допомогою якого можна досліджувати структуру ДНК і ракові пухлини. Прилад пройшов випробування у Пастерівському інституті, наукових установах Женеви.


 Розшифровка письмен індіанців майя
Ю́рій Валенти́нович Кно́розов народився 19 листопада 1922, в Харкові. Вирішив проблему, над якою століттями ламали голови перекладачі всього світу - розшифрував ієрогліфи індіанців майя.
Кнорозов склав каталог ієрогліфів майя (опублікований 1999 року в Мексиці в трьох томах) і до 1952 року зміг встановити фонетичне читання деяких з них. В першу чергу його цікавили тексти в збережених кодексах майя. Доповідь Ю. В. Кнорозова на захисті дисертації на здобуття ступеня кандидата історичних наук (29 березня 1955, тема: «"Повідомлення про справи в Юкатані" Дієго де Ланди як етно-історичне джерело») тривала три з половиною хвилини, після обговорення йому одноголосно була присуджено ступінь доктора історичних наук. Захист дисертації по індіанцям майя стала науковою та культурною сенсацією в Радянському Союзі. Дуже швидко про дешифрування дізналися і за кордоном. Жодного разу не побувавший у Мексиці, радянський дослідник зробив те, чого не домоглися багато вчених різних країн, що роками проводили польові дослідження. Не виходячи з кабінету, він дешифрував древній лист, грунтуючись на текстах трьох збережених рукописів.

Інтернет-гроші Pay Pal
Левчин Максиміліан (народився 1974 року в Києві) - співзасновник та
головний інженер PayPal, віце-президент з розробки в компанії Google. Перші великі гроші на стартапі заробив в 2002 році, коли eBay придбала платіжну систему PayPal за $1,5 млрд. Йому, як одному зі співзасновників належало тоді 2,3%, і він отримав в результаті поглинання близько $34 млн. В наш час гроші Pay Pal є найпоширеніими інтернет-грошима у світі.

Пересадка нирки
Вороний Юрій Юрійович (Георгійович) народився 1895 року в селі Журавці Полтавської губернії (нині Варвинського району Чернігівської області). 3 квітня 1933 року, працюючи в Херсоні, вперше у світі виконав клінічну пересадку трупної нирки, звіт про яку був опублікований в італійському журналі "Vinerva Chirurgica", в якому зазначалось, що нирка включилась у кровообіг і почала самостійно функціонувати. Ця пересадка нирки була першою в історії спробою пересадки будь-якого цілого органу людині., хоча перша реципієнтка прожила з новим органом лише 48 годин.

Реактивний двигун
Мико́ла Іва́нович Киба́льчич народився 19 (31) жовтня 1853 року в місті Короп Чернігівської області. Ще за часів навчання у Новогрод-Сіверській гімназії та спілкуючись зі своїм дядьком, Микола Іванович познайомився із народницькими ідеями. В умовах заборони продовжити освіту він обрав шлях революціонера-підпільника. Народники належно оцінили здібності екс-студента. Згодом Кибальчич працює і в підпільних друкарнях, і у так званих «пекельних лабораторіях», де виготовляли вибухівку і зброю для терористичних актів. Там і проявився його неабиякий талант хіміка і винахідника. Микола навчився у домашніх умовах робити нітрогліцерин і динаміт. Навіть більше — він поліпшив їх якість. Динаміт Кибальчича за своїми характеристиками перевершував динаміт його винахідника — шведа Нобеля. Під час останнього замаху на царя 1 березня 1881 року вирішальну роль зіграла «забійна сила» бомби, створеної Кибальчичем. Однак після цього прожити на свободі талановитому винахіднику вдалося недовго — його заарештували через сімнадцять днів після теракту. У камері, за кілька днів до страти, Микола розробив проект реактивного літального апарата. У проекті Кибальчич розглянув пристрій порохового ракетного двигуна, керування польотом шляхом зміни кута нахилу двигуна, програмний режим горіння, забезпечення стійкості апарата тощо. Схему унікального апарата арештант надряпав уламком гудзика на стіні каземату… Миколі Кибальчичу вдалося передати папери з розробленим проектом адвокату. Однак їх вилучила царська «охранка», долучила їх до справи і відправила у спецархіви таємної канцелярії. Тут вони пролежали до перемоги Жовтневої революції. Вперше було опубліковано в 1918 році в журналі «Былое», № 4-5. Значно пізніше до принципів ракетобудування самотужки прийде вчитель з Калуги — Костянтин Ціолковський, який стверджував що його предки були запорізькими козаками.

Спецефекти Голівуду
Українець Мамут Євген Шамаєвич народився в Ташкенті. Євген Мамут емігрував з Харкова до США в 1978 році.
В США він розробляє низку спецефектів для голівудських фільмів.
«Еластик-ефект» («The elastic effect») Даний ефект був створений для рекламного ролика «Рено». Машина розтягується на повороті, неначе пружина, а інші об'єкти залишалися нерухомими. Це досягнуто без комп'ютерної графіки за допомогою 1200 смужок-«масок», які в потрібний час по черзі перекривали кадр.
«Камуфляж-ефект» («Camouflage effect») Даний ефект створє невидимість та прозорість персонажа, якого про статиці непомітно, а при динаміці відбувається тільки оплазмований натяк на тіло.
Саме цей ефект використав режисер Джон Мактірнан для фантастичного бойовика «Хижак» у 1987-му році. «На комп'ютері „камуфляж-ефект“ робиться за 10 хвилин, — каже Є. Мамут, — але тоді комп'ютерів не було, і мені довелося повозитися з небаченим на ті часи спецефектом два тижні. „Хижак“ створювався на верстаті оптичного друку, за який мій бос виклав мільйон доларів! Це була ризикована інвестиція, враховуючи, що через п'ять років усі вже робилося на комп'ютерах. Але за ці лічені роки верстат окупив себе десятикратно». Даний спец-ефект Євген Мамут розробив разом із Джоелом Хайнеком.
«Батік-ефект» Даний ефект створений для анімації «Носоріг» методом техніки батіку. Фарба капає на шовк та розпливається і її в реальному часі знімає камера.

Катюша
Реактивна система залпового вогню, яка є прообразом для суасних реактивних систем Град, була створена українцем Іваном Гваєм. Іван Гвай народився 13 грудня 1905 року у місті Катеринославі (тепер Дніпропетровськ). Під керівництвом Гвая була створена установка для ракетних снарядів «Флейта», призначена для літаків І-15, І-16. У 1937–1938 роках «Флейта» була взята на озброєння і у 1939 році успішно застосована у боях на Халхін-Голі.
У 1939–1941 роках була розроблена пускова установка для реактивних снарядів на базі вантажного автомобіля ЗіС-6 — БМ-13, яка у подальшому стала відома як «Катюша». БМ-13 було взято на озброєння 21 червня 1941 року.

Рамковий вулик
Петро́ Іва́нович Прокопо́вич народився 10 липня 1775, с. Митченки, Бахмацький район, Чернігівська область. 1814 — створив перший у світі розбірний рамковий вулик. У ньому винахідник вперше виділив рамку в самостійну частину бджолиного житла. Завдяки цьому стало можливим вільно оглянути бджолину сім'ю й активно впливати на хід її розвитку. Вулик Прокоповича дозволив вилучати мед, не винищуючи димом бджіл, як це практикувалося в ті часи. Нині рамкою оперують мільйони пасічників у світі.
Ще один визначний винахід Прокоповича — дерев'яна перегородка з отворами, через які проходять тільки робочі бджоли, що дає можливість отримувати чистий мед у рамках.
Усвідомлюючи важливість свого відкриття, Прокопович створив першу в Російській імперії та єдину тоді в Європі школу пасічників.

Русская рука - прилад для Голівуду
Анатолій Акимович Кокуш (*, Керч) — український інженер у галузі кінотехніки. Основні розробки: гіростабілізований операторський кран «Авторобот» (американська назва – "Російська рука"/Russian Arm);
операторські крани серії «Каскад».

Повітряна куля на рідкому паливі
Першу у світі повітряну кулю на рідкому паливі винайшов українець - Ігнатій Мартинович в 1784 році.

Операція на відкритому серці
Першу у світі операцію на відкритому серці провів українець Аполлінарій Підріз в Харкові в 1897 році.

Другий персональний комп’ютер
Стів Возняк - українець, творець другого персонального комп’ютера - Макінтош. Друга людина в компанії Apple (Епл). Логотоп Епл - надкушене яблуко - це відомий український вислів "Як не з’їм так понадкусую".
Стівен Джобс починав свою зіркову кар’єру не сам, а разом з вихідцем з України - Стівеном Возняком. Перший "яблучний" комп'ютер народився у дитячій кімнаті Стіва Джобса, де хлопці разом працювали над дивними пристроями. Стівен Возняк пропонував соковиту назву для спільної компанії: Banana. Однак Джобс хотів опинитися на перших сторінках телефонного довідника і обрав яблуко - Apple - A - перша буква у списку в алфавіті. А Macintosh - один із сортів яблук, популярний у США. На початку 1975 року на ринку з'явився перший персональний комп'ютер Altair 8800. Тоді Стівен не міг дозволити собі витратити 400 доларів на цей комп'ютер, тому він вирішив зібрати свій власний, використовуючи готовий мікропроцесор від компанії Motorola і декілька модулів пам'яті.
У тому ж 1975 шкільний приятель Возняка Стів Джобс запропонував йому створити модель комп'ютера, орієнтованого на запити любителів та ентузіастів комп'ютерної справи. У гаражі, який належав батькам Джобса, вони створили комп'ютерну плату, прототип комп'ютера Apple I. Місцевий торговець електронним обладнанням замовив їм 25 таких пристроїв, після чого Возняк залишив колишню роботу, щоб стати віце-президентом нового підприємства.
1 квітня 1976 Джобс і Возняк заснували компанію Apple Computer, Inc. (нині — Apple Inc.), яка була зареєстрована в 1977 році. Своєю назвою дітище Возняка і Джобса зобов'язане творчості групи The Beatles. В оформленні обкладинок всіх пізніх альбомів групи використовувалося зображення яблука (англ. apple).
Першою продукцією новоутвореної компанії став комп'ютер Apple I ціною в 666,66 доларів, що відрізнявся простотою і компактністю. Всього було продано 600 таких машин. Apple II, що з'явився незабаром, став ще компактнішим і зручнішим у використанні. Успіх компанії виявився феноменальним, і в 1980 році вона стала акціонерним товариством.
Наступними кроками фірми стало виробництво принтерів і програмного забезпечення. Возняк написав більшу частину програмного забезпечення, яке працювало на Apple. Його авторству належить просунута мова програмування Calvin, набір віртуальних інструкцій 16-бітного процесора, відомих як SWEET16, і комп'ютерна гра Breakeout, яка спонукала додати звук.
У 1980 році Apple II вийшов у публічний продаж і зробив Джобса і Возняка мільйонерами. До 1992 року щорічний прибуток фірми досяг 7 млрд доларів.

За офіційною статистикою щороку українці роблять 15 тис. винаходів. Але цифра насправді вища, вважають експерти, оскільки часто українські вчені-винахідники працюють за кордоном.

Українці є другою в світі нацією (після японців) за середнім рівнем IQ (рівень розумового розвитку). Детальніше про це тут https://www.youtube.com/watch?v=6n2p_nrpKgc


Статтю взято тут
Blog Widget by LinkWithin

7 коментарів:

  1. Вітаю, Наталочко!
    І дякую за статтю, було дуже цікаво :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Тоню! І тебе також! Переможемо!
      Вчора з жахом почула грудневу промову нашого неповажного прем"єра, про те, що досить годувати дармоїдів-науковців (не давати ЗП і не платити комунальні послуги інститутів), а фінансувати треба тільки одну якусь программу. Хтось би нагадав цьому пихатому, що США за минулий рік тільки за продаж айфону одержали 0,5% річного ВВП.

      Видалити
  2. Наталочка, зі святом! Дякую за публікацію! Багато нового дізналась.
    От мені шкода, що цю пробу Суслова не фінансує держава, взагалі мало хто про неї знає. 10 років назад ми з синочком їздили в Київський інститут фтизіатрії на цей аналіз, бо у нього була алергія на туберкулін (коли роблять пробу Манту)

    ВідповістиВидалити
  3. Дякую, Наталю, дуже багато цікавої інформації, про багатьох винахідників навіть і не знала!

    ВідповістиВидалити
  4. кредитна компанія, яка надає мені кредит у розмірі 5 000 000,00 доларів Коли інші кредитні інвестори нехтують моєю пропозицією, але містер Бенджамін Лі надає мені кредит на успіх. Вони безпосередньо беруть участь у фінансуванні позики та проекті в частині інвестицій. вони надають фінансові рішення компаніям та особам, які шукають доступу до фондів ринків капіталу, вони можуть допомогти вам фінансувати ваш проект або розширити свій бізнес .. Контакт по електронній пошті :::: Також 247officedept@gmail.com або пишіть на номері Whatsapp на + 1- ( 989-394-3740)

    ВідповістиВидалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...